• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Înapoi

Cum se înmulțesc plantele prin butași?

hoe-maak-je-stekken-1-bac-online.jpg11 sept.

Orice plantă cultivată într-o grădină, într-o seră sau în casă se poate înmulți. Avantajul înmulțirii prin butași este că plantele noi sunt identice genetic cu planta-mamă și între ele. Modul cum se începe butășirea depinde de cultură. Există 10 metode de înmulțire a plantelor. În această postare de blog vom discuta aceste metode, explicând cum să încurajați creșterea. 

Să începem cu câteva recomandări generale

  • Folosiți întotdeauna un cuțit ascuțit sau o foarfecă pentru pomi. În acest fel, rana plantei se va vindeca mai rapid. De asemenea, veți împiedica proliferarea ciupercilor. 
  • Butașii ar trebui să aibă între 10 și 14 centimetri lungime. 
  • Folosiți numai butașii proveniți de la o plantă sănătoasă. 
  • Tăiați o tulpină puternică. 
  • Curățați ghiveciul în care veți planta butașul. 
  • Folosiți apă de ploaie pentru a uda butașii tineri.
  • Îndepărtați de pe butaș frunzele ofilite și uscate. 

Înmulțirea prin vârfuri

Această tehnică de butășire este perfectă pentru zmeură, pomi și trandafiri. Tăiați vârful chiar sub o frunză a plantei-mamă. Faceți o tăietură dreaptă. Plantați butașul în sol ușor umed și apăsați-l cu grijă. Protejați butașul de lumină solară puternică. 

Înmulțirea prin tulpini

Butașii din tulpini sunt foarte asemănători cu vârfurile care se plantează. Când aplicați această tehnică, aveți grijă să folosiți un butaș crescut complet: o tulpină robustă. Această metodă se folosește la speciile Hydrangeas, Rhipsalis și Euphorbia. 

Înmulțirea prin frunze

La această metodă, frunza este noul butaș. Înmulțirea prin frunze se poate face în mai multe feluri: frunză cu pețiol, frunză numai cu nervura principală, frunză cu nervuri laterale, frunză tăiată și frunză cu nervuri crestate. Metoda optimă depinde de specie. 

Înmulțirea prin rădăcină

Butășirea pe bază de rădăcini se face cel mai bine în noiembrie sau decembrie, când plantele sunt inactive. Tăiați 2 rădăcini de la o plantă, chiar deasupra sau dedesubtul bazei plantei. Așezați planta imediat înapoi. Rododendronul și Anthurium se numără printre plantele care se pot înmulți prin butași de rădăcină. 

Marcotajul

Luați o rădăcină aeriană, o crenguță sau o tulpină și aplecați-o spre pământ. Asigurați-vă că aceasta atinge mereu solul, pentru a-i permite plantei să își formeze rădăcini noi. Marcotajul este potrivit în special pentru plante târâtoare, ca filodendronul și Scindapsus. 

Altoirea cu muguri

Altoirea înseamnă poziționarea unei plante pe altă plantă, pentru ca acestea să crească împreună ca o singură plantă. Crestați planta pe care doriți să o altoiți și tăiați o mlădiță de la planta pe care doriți să o înmulțiți. Lărgiți crestătura și poziționați în interiorul acesteia mlădița tăiată. Folosiți o sfoară pentru a lega plantele împreună. Altoirea cu muguri funcționează foarte bine la trandafiri. 

Marcotajul aerian

Mai multe specii de pomi se pot înmulți prin marcotaj aerian.  Marcotajul aerian presupune selectarea unei ramuri, de pe care îndepărtați frunzele înainte de a favoriza creșterea rădăcinii. Creșterea rădăcinii se realizează astfel: faceți o tăietură în ramură și atașați la aceasta o pungă de plastic umplută cu un amestec de substrat, sol și vată. După câteva săptămâni vor apărea rădăcini noi. Tăiați planta sub noul sistem de rădăcină și transferați-o într-un ghiveci. 

Altoirea

Altoirea presupune atașarea unei părți a unei plante la o plantă donatoare. Tăiați un triunghi în tulpina plantei donatoare și tăiați în formă opusă secțiunea pe care doriți să o înmulțiți. Acum introduceți-o în tăietura triunghiulară a plantei donatoare. Legați-o cu bandă adezivă sau cu sfoară. Altoirea se folosește cel mai adesea la înmulțirea ficusului Panda și la unele tipuri de Euphorbia. 

Înmulțirea prin butași lemnificați

Această metodă este foarte potrivită pentru pomii fructiferi. Așteptați să cadă frunzele de pe arbuști, iar butașii să fie crescuți complet. Puteți identifica un butaș matur după culoarea sa maro-închis. Tăiați partea de mijloc a tulpinii și plantați-o primăvara. 

Divizarea

Divizarea presupune desfacerea cu grijă a unei plante sănătoase și mutarea celor 2 sau 4 bucăți într-un ghiveci. Strelitzia Reginae și Zamioculcas se pretează în mod deosebit la această tehnică de înmulțire. 

Stimularea creșterii butașilor

Puteți optimiza creșterea butașilor aplicând Bio Clone. Acest gel asigură o creștere accelerată a rădăcinilor. De asemenea, asigură protecție împotriva bolilor. Introduceți partea inferioară a butașului în 20-30 de milimetri de gel și lăsați să stea 2 minute. Introduceți apoi butașul în mediul de creștere. Bio Clone este un produs înregistrat pentru Marca Vegan Society, deci poate fi utilizat în agricultura vegană. 

Mai multe informații

Doriți să aflați mai multe despre înmulțirea plantelor? Sau despre Bio Clone? Ne puteți contacta în orice moment. Vă vom ajuta cu plăcere!

« Înapoi

Scroll to top