Ce factori afectează creșterea și înflorirea plantelor?
Menținerea bunăstării culturilor nu e tocmai o sarcină ușoară, deoarece sunt șase factori care pot influența creșterea și înflorirea produselor: nutriția, cantitatea de apă, intensitatea luminii, oxigenul și CO2. În continuare vom explica mai detaliat influența acestora.
Explicații privind creșterea
Să începem prin a analiza definiția „creșterii”. Pe măsură ce crește, planta își mărește dimensiunea datorită dezvoltării de celule noi și expansiunii celulelor existente. Plantele cresc când procesul fotosintezei îl depășește pe cel al respirației. Fotosinteza este procesul bazat pe clorofilă, prin care planta folosește energia luminii pentru a converti dioxidul de carbon în carbohidrați. Planta arde apoi aceste zaharuri când respiră. Energia eliberată face posibilă creșterea plantei.
Factorii de creștere
Creșterea optimă necesită potențarea proporțională a celor șase factori amintiți anterior. Dacă unul dintre acești factori este sub nivelul optim, creșterea plantei ar putea fi îngreunată.
- Cantitatea de apă: absorbția apei este vitală pentru a asigura o creștere maximă. În fond, planta absoarbe nutrienții prin rădăcini, sub formă de umiditate. Cu cât are mai multe rădăcini, cu atât absoarbe mai mulți nutrienți. Prin urmare, asigurați-vă că mențineți stabile nivelurile pH-ului pentru a preveni deteriorarea rădăcinilor. Când planta se apleacă, acest lucru ar putea însemna că există probleme legate de cantitatea de apă.
- Nutriția: majoritatea elementelor din care sunt compuse plantele sunt prezente în atmosferă. Fertilizarea afectează creșterea cu doar aproximativ 6 %. Prin urmare, nu folosiți mai mult îngrășământ decât este necesar, deoarece acest lucru ar putea îngreuna creșterea.
- Intensitatea luminii: plantele cresc în urma arderii glucozei. Aceste zaharuri sunt produsul energiei luminii (prin procesul de fotosinteză). În consecință, planta are nevoie de suficientă lumină. Insuficiența luminii afectează negativ în special creșterea rădăcinilor, ceea ce face ca planta să absoarbă mai greu nutrienții.
- Oxigenul și CO2: plantele au nevoie de oxigen pentru a respira.Udarea excesivă elimină oxigenul din sol, cauzând putrezirea rădăcinilor. În plus, plantele au nevoie de CO2 pentru a produce glucoză, dar dioxidul de carbon se găsește din abundență în atmosferă.
- Temperatura: asigurați-vă că temperatura solului este de aproximativ 20 °C. Temperaturile influențează puternic rata de creștere. Dacă sunt prea mari (peste 30 °C), scade fotosinteza. Dacă sunt prea mici, vor încetini creșterea, formarea fructelor și înflorirea.
- Umiditatea aerului: când umiditatea este prea scăzută sau prea ridicată, aceasta poate îngreuna creșterea culturilor. Dacă este prea ridicată, umiditatea va afecta negativ capacitatea plantei de a evapora apa, fapt ce duce la scăderea absorbției de apă și nutrienți prin rădăcini. De asemenea, va crește riscul proliferării ciupercilor. Când umiditatea este prea redusă, planta poate începe să prezinte semne de ardere, ceea ce duce la pierderea de clorofilă.
Aveți nevoie de sfaturi?
Aveți și alte întrebări despre cultivarea plantelor? Nu ezitați să contactați angajații noștri experți, care se vor bucura să vă ajute cu informații despre potențarea creșterii și a înfloririi plantelor dumneavoastră.